Pages

14 April 2012

Tutorial : Membuat Blog Yang Mudah / Senang

Hellow....
hi cik adik, cik kak, cik abang, cik pacik. cik macik. cik mak. cik tok..hehe..cik pah
ha...ini adalah merupakan tutorial si amoy yang pertama..
kalau ada yang salah, sila lah berikan petunjuk pada amoy..
amoy pun baru mahu menjinak jinak kn diri utk buat part time dalam dunia blogger ni...

ok..buat blog ni sebenarnya senang sahaja..
untuk membuat blog ni...korang mesti la mempunyai account dengan google..tidak semestinya Gmail sahaja...yahoo pun boleh, hotmail pun boleh..kalau belum ada akaun register la dulu..
kalau suda ada account atau pun email..korang boleh la follow up step tutorial di bawah untuk blog percuma version blogspot ini..

STEP 1
Buka web browser dan masuk ke website “www.blogger.com“. Klik “GET STARTED” yang dalam box yang berwarna orange tue. Klik Gambar untuk lebih jelas.



STEP 2
Akan keluar “CREATE A GOOGLE ACCOUNT”. Isi semua maklumat dalam form yang disediakan seperti dalam gambar di bawah untuk create google account. Sudah siap isi, boleh klik “CONTINUE”

STEP 3
Seterusnya akan keluar paparan macam gambar tu..iaitu “NAME YOUR BLOG”. di sini korang akan isi nama dan URL blog


Blog title:
Untuk namakan blog korang. Nama blog ini akan muncul pada dashboard, profile blog dan juga pada lama blog. Seeloknya bagi nama yang melambangkan identiti korang atau apa yang berkaitan dengan pengisian blog korang.

Blog Url Adress:

Untuk alamat blog korang. Contohnya (http://ciktom.blogspot.com). Kemudian check pada availability untuk menyemak samaada nama blog yang korang pilih tue dah ada orang guna atau belum. Seeloknya url dan nama blog selari atau saling berkaitan.

Word Verification:

Masuk huruf yang dipaparkan untuk verify (sahkan).

Selepas siap, boleh klik “CONTINUE”.


STEP 4
Langkah seterusnya ,kena la pilih template yang hendak digunakan dalam laman blog. banyak jenis template yang cantik dan simple. Korang klik mana template yang korang rasa menarik. kemudiaan klik “CONTINUE”.


STEP 5

"Your Blog Has Been Created!" maksudnya di sini...blog korang sudah pun siap. boleh lah klik tu "START BLOGGING" untuk try ataupun membuat post korang yang pertama....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh~~~ besh nya....congrat 4 u..heehheee



STEP 6 (TERAKHIR)
ha...nampak gambar di bawah?? korang boleh lah start menaip apa yang korang mahu kongsikan pada kawan-kawan, orang lain..ataupun pada 1 dunia mungkin..hehehe...bila sudah siap taip apa yang korang mahu kongsi tu..korang klik jak tu "PUBLISH"..ok.~ siap...semua orang boleh tengok apa yang korang cuba kongsikan..hehee..



untuk setting / lihat apa-apa pada blog, korang boleh refer pada dashboard. Klik “DASHBOARD” pada menu kecil bahagian atas sebelah kanan.




ok....selamat datang ke dunia baru wahai blogger baru....nice to meet u... emuah..~~~!hehehe..
ups~ terlebih sudah..


P/S : jangan Lupa tinggalkan komen anda selepas membaca...hehe...arigatowww..



Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

5 comments:

reza ahmad said...

untg la pndai mngajar :P hehe...btw sng paham..gud :)

Anonymous said...

nice. :)

AmoyCincai said...

hehehe....biasa2 ja en.reza...tq :)

Terbang Bersamaku said...

comelnya blog dia..pandai design2..kreatif..

AmoyCincai said...

biasa2 ja.
btw tq...follow amoy taw..hehee