Pages

16 April 2012

Tutorial : Disable highlight Text

heyyoo...~~
wassap.... ~
hari ini kerja amoy cuma update tutorial jak...
duduk-duduk dalam office ni tidak ada kerja..baik buat part time dalam belog ni...hehehe...
ok..jum straight to the point...
tutorial ni ada lah bagi mereka yang tidak mahu hak cipta mereka di copy oleh orang lain..
adakah anda macam tu jugak?? kalau eya...JOM.~!


Langkah-langkah nya..
Login ke Blogspot
Klik Layout > Add a Gadget >HTML/Javascript


Copy code di bawah ini dan pastekan kedalamnya


<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

 Save dan lihat hasil nya.....senang saja kan?? ok...selamat mencuba..

P/S : kalau tidak menjadi..boleh lah tinggalkan komen anda ya..kalau menjadi pun sila tinggalkan komen anda juga..~~ arigatow...



Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

No comments: