Pages

28 May 2012

Bertudung Vs Tidak Bertudung

.Assalammualaikum.
.olla.

entry aku kali ni ringkas jer..mls nak banyak cakap..ringkas tapi padat..


Nota Jari : mendalam tak isi nya??

23 May 2012

Apa akan Jadik Bila .??

.Assalamualaikum.
.Heyyyoooo.

mari tengok pic ni dulu..


Entry secara tiba-tiba.. amoy tiba-tiba hati tergerak nak buat entry ni...tajuk pun entah apa-apa. ! cis ! korang rasa aku nak tulis pasal apa? haa..alaa tengok tajuk pun tahu dah kan..~? kita ni tak tahu bila ajal kita kan? bila-bila masa ja.. so korang pernah terfikir tak, apa akan jadik pada blog korang bila korang di jemput illahi, bukan stakat blog, facebook, twitter, friendster, tagged, dan yang sewaktu dengan nya.. pernah terfikir tak?

mari aku cerita sikit pasal arwah kawan aku. Nama arwah ni kami panggil Ejam, hensem orang nya cute.. aku kenal dya sebab dya praktikal tempat kerja aku, budak politeknik kk. baik orang nya, pendiam, bila kena bawa bercakap dya senyum ja...pemurah senyuman.. suka menyakat..  hari tu hari khamis, hari terakhir aku tengok dya, hari tuh dya memang pelik.. asyik dengar lagu yang sama ja..lagu BAIK-BAIK SAYANG, tak banyak cakap. senyum kurang. aku ingtkan dya ada prob ngan awek dya, so aku pun diam-diam, sampai la habis waktu kerja, sebelum dya balik dya tegur aku, dya kata "Nang, Aku Balik Dulu" aku tengok dya ngan muka blur, pelik, sebab hari hari sebelum nya dya tak pernah cakap macam tuh, aku pun angguk n cakap "OKEH" ..

Hari Jumaat, aku tak pernah pakai baju kurung. hari jumaat tuh aku tetiba rasa nak pakai baju kurung, orang tengok pun pelik. ada technician computer pakai baju kurung.. haha.. aku buat derk... bila aku sampai kat tempat kerja.. aku heran kenapa kedai masih belum bukak. aku tengok member keja aku muram. aku tanya

Aku : Korang kenapa ?
Kawan : Ejam dah tak ada.
Aku : Dya lambat datang ka?
kawan : Dya tak kan datang lagi nang.
Aku : kenapa?
Kawan : Sebab dya dah tak ada..

bangang nya aku kan? aku tak dapat tangkap tau apa kawan aku cakap tuh.. bila dya kata arwah excident moto teruk.. aku pun tak dapat kontrol feeling aku lagi dah... air mata aku laju ja mengalir...pas tuh kitorang g umah arwah nak ucap takziah pada mak arwah. kesian kat mak dya taw. aku memang tak dpt kawal perasaan aku...aku nanges ja...  bila aku dah ok sikit aku buat kerja macam biasa.. aku bukak Facebook Arwah.. bila aku orang tengok wall dya.. Ya ALLAH ramai nya kawan-kawan dya ucap takziah..hampir dua bulan facebook dya macam tuh.. tak ada sesiapa yang tahu password dya.. adik dya nak deactived pun tak dapat..terbiar la facebook dya macam tuh... hampir 5 bulan..  tagged dya.. even GF dya sendiri tak tahu dya meninggal . yela arwah kat labuan .. GF dya kat sabah... kawan-kawan dya tak pecaya yang dya meninggal..
tapi sekarang...alhamdulillah skrg ni dah ok... cuma terkilan sedikit..masi ada orang yang simpan video arwah masa dya excident...



korang dapat bayangkan tak?? bila korang dah tak ada.. korang punya laman maya tuh terabai, terbiar... tak ada yang tahu password korang?? tiba-tiba ada hantu yang main Facebook..... whuarrrgggggggggggggg..... grrrrrrrrr.... hahahahha...

tapi seriusly... bukan takat se rius.. dua rius la...aku syorkan.. korang bagi taw la kat sapa-sapa pasword korang kn..tapi orang yang boleh di percaya .. aku ada sorang...ha? sapa? mr. tunang la... hehee...

Nota Jari : Tapi Skrg ni Lagi senang.just call ja orang yang in charge..suruh dorg deactived / delete. kan kan ?

22 May 2012

Inspirasi Perkahwinan...


.Assalammualaikum.

Secara Tidak Sengaja aku tetiba mahu update blog...tp update benda yang tidak mendatangkan hasil... hahaha.. aku dah bertunang hampir 5 bulan..and planing utk membuat majlis bulan sept 2012 ni...cuma tarikh belum di tetapkan...insyaAllah lah kan kalau ada rezeki...lagi cepat lagi bagus...lagi pun bertunang lama-lama ni macam-macam dugaan.. plan untuk majlis aku ni macam berterabur la....sebarang persiapan pun aku belum buat lagi...

yang sebenarnya kan...masa aku jalan-jalan dalam facebook..aku nak cari inspirasi untuk majlis perkahwinan aku nanti...jalan punya jalan..aku terjumpa 1 facebook... album orang kawin-kawin....bila aku tengok aku jeles sgt..tak tahu la kenapa..macam sekarang ni juga aku nak kawin...gatai.hehe.tapi apa yang aku ingin kan..bila aku pikir pasal persiapan tuh...macam-macam dalam kepala aku ni... macam-macam yang aku mahu dalam majlis aku...antara nya  macam gambar-gambar kat bawah ni....

manis
sweetkan?? hum...aku jeles...jelloooosss menghantui... aku mahu semanis and secantik dya nanti di majlis perkahwinan aku sendiri...hehehek... perasan nya aku ni,......

Kiut
bila aku nikah nanti aku nak pakai macam ni...ini la inspirasi aku untuk memakai tudung aku nanti...

aku nak shawl macam dya ni...tp aku kurang pasti sama ada ini shawl atau veil..korang ada idea tak macam mana cara dya pakai ni? sebab aku nak tahu...sesiapa yang sudi tunjukkan...blh la tinggalkan link korang ea...

Gojes
cantikkan? sweet jer senyumannya dya... baju dya cantik...shawl dya cantik... aku nak macam ni..tp kalau boleh saya just nak tahu, veil or shawl yang dya pakai or kedua-duanya sekali..... and aku nak tahu d mana ada terima tempahan untuk buat macam tuh...nice kan? mesti korang gadis-gadis nak macam ni juga.. hurm....

untuk gambar yang lain korang blh lah g link ni..  G.i Photoshoot 

lepas tuh kan..aku nak dua pelamin macam ni..ha hax..

Untuk Sanding.

Untuk Nikah
yang untuk nikah tuh aku dapat inspirasi dari majlis pernikahan farah af2 ... sweet kan?? hurmm

urm..dah nama nya pompuan...mesti nak cantek-cantek kan?? nak itu nak ini...nak macam tuh nak macam ni... kawin ni kn just sekali dalam hidup...kecuali kalau cerai dan kawin lagi....نعوذ بالله من ذلك .. 
keinginan tuh terlalu banyak... susah untuk di kawal...nanti nak macam ni semua... over bajet..kwang-kwang-kwang...padan muka...dah selesai majis..nanti makan pasir...hahaha...

tapi apa-apa pun...semoga semua nya di permudahkan..dan apa yang saya impikan ini menjadi... bila di fikirkan balik...majlis ni tak penting pun kan...yang penting halal dan sah di sisi agama dan di sisi ALLAH.. tapi bila di fikir-fikir lagi...untuk kenangan di hari tua..dan untuk anak-anak, cucu-cucu, cicit-cicit tengok bila diorang dah besar nanti....betul tidak?? huaaaaaaaaaarrrrrggg... pening juga bila fikir pasal kawin ni.... terus rasa macam tanak kwain plak...wakakakaka... hehehe...

Nota Jari : Berbelanja Ikut Kemampuan.....kan kan kan kan kan ...

21 May 2012

Bangang nak mampus

 Tolong-tolong... TEKAN INI DULU

18 May 2012

Many Love Love Love Love

.Assalammualaikum.

Hari ni Amoy Nak berjiwang..
sebelum korang ke bawah..tolong amoy TEKAN INI DULU K..


I love the way you are.
I love how you hold me.
I love how you tell me I'm beautiful.
I love how you look at me funny when I say something stupid.
I love how you make me happy.
I love how you smile when I see you.
I love how you laugh when I say something random, or stupid.
I love the face you make when I snort when I laugh.
I love how you ask me if I'm alright when I can't stop laughing.
I love how you make me feel.
I love how I can talk to you for hours about anything, and you listen, and I listen.
I love how we call each other.
I love how you want to spend every day with me.
I love how you see the person I really am.
I love how you say we are perfect for each other.
I love how you make me cry, but not because I'm upset or sad, or you hurt me, but because you made me the Happiest person ever.
I love how I get more comfortable with you .
I love how you worry about me, and take care of me.
I love how you insist everything will be alright, and make me feel at ease.
I love how you give me weird looks at awkward moments.
I love how you stop everything for me.
I love how I'm important to you.
I love how I make you happy.
I love how you make me happy.
I love how you make sure I stay in line.
I love how I only want to be with you.
I love how I only think about you.
I love how I stop everything because I get distracted and have to call you.
I love how you get jealous.
I love how you are when you are with your family.
I love being with your family.
I love how I can see myself with you forever.
I love how we talk about being together forever.
I love how you tickle me.
I love how you get mad when someone says something to upset me.
I love everything about you.


Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya.

Kisah silam tidak perlu diungkit lagi, kiranya kamu benar-benar mencintainya setulus hati.

17 May 2012

Oh Melayu Ku ! #Part 2



Perbualan
Lokasi : Rumah Ku Syurga Ku
Keadaan : Nak TiTo

Betty : Tido dah?

Anang : aha, Tapi silau..sis tolong Tutup kan lampu tuh k..

Betty : okey ! no prob..

**Dengan Slumber nya Betty ambik kain dan Tutup lampu tuh, menggunakan kain..

**Anang pelik Tengok betty.

Betty : apa?!


Anang : Kenapa Ko buat macam tuh?


Betty : Ngko yang suruh TUTUP..aku TUTUP la guna kain..

Anang : Oh Melayu Ku ! Oh My English !

---------------------The End-------------------
-Story By Amoy-

Oh Melayu Ku ! #Part 1

Ambik sorang satu taw.. :)


Perbualan
Lokasi : Dayang Ent Sdn Bhd
Keadaan : Anang Duduk Depan PC dalam Office, Jack Di Luar Berhampiran Pintu Office

Jack : Nang, ngko masih nak guna lappy aku ??

Anang : Tak.~!

Jack : Jadi aku Matikan la k...

Anang : MATI kan?? Ngko nak aku tolong tak??

Jack : Boleh jugak.. hehe

**Anang terus berdiri kemudian ambik gunting dan menikam-nikam lappy si jack sepuas hati nya..maka dengan itu mati la sudah lappy si jack..tamat la riwayat lappy tersebut...

Anang : Hahahahhaa...puas hati aku..

**Jack terbangang melihat si anang... meleleh air mata.. :(

Jack : Kenapa Ko buat macam tu??

Anang : ngko suru aku MATI kan...

Jack : OH MELAYU KU ! oh my english


---------------------The End-------------------
-Story By Amoy-

15 May 2012

Art Lover

.Assalammualikum.~
Tak Jawab Dosa, jawab Sayang..

aku nak promote blog Rakan blog aku ni..
korang bolleh follow dya..or nak request buat kan pic seperti di bawah...hehehe

================================================================
MAKE UP

Sebelum


Selepas
================================================================
DOODLE
Gambar Asal

Siap

Doodle Cute

================================================================ 

Best kan? jadi korang boleh la follow dya DISINI



Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

Segmen : Up Follower & Tambah Kenalan

.Assalammualikum~!.
tak jawab dosa, jawab sayang..
jom ikut segmen jom...hehe...

miss Z berceloteh


~Jumlah Follower : 64 orang
~Negeri Kelahiran : Wilayah Persekutuan Labuan.

sesiapa yang nak join...pergi ke link INI
~ Tarikh tutup : 16 mei 2012,11.59 malam



Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

Things-You-Must-Do-When-You-Work-In-Hell

Dulu aku keje kat a veryyyyy small company, with a small amount of staff. Takde politik di amalkan. Life was great.

--

Sekarang aku keje kilang. Bangunan besar. Jumlah pekerja besar. Gaji tak besar. Cita-cita top management besar. Lubang kat poket dorang pun besar. Get me? No? NVM.


And everybody here mengamalkan politik yang maha babi.


--


Disini aku nak listkan beberapa things-you-must-do-when-you-work-in-hell in order to cover your own big ass.

#1 Walaupun kita dah inform any shit verbally, you must shoot out an email. Verbal tak boleh diterima pakai.

#2 Please set this in your mind. Don't forget to CC and BCC everybody (i.e your boss, your supervisor, your big boss etc).

#3 Bold and Underline perkataan yang penting. Well you know, mata babi kan kecil. Help them to open their eyes pls.

#4 After you shoot out an email, give them a shit-call and say "Hey binawe, I just sent you an email. Please check". Don't be surprise, if they say "Why never inform?" to you face!

#5 Anything (i.e summary list shit) that you create on your own. Please PDF it! Put password! supaya batak-batak sekalian tak boleh alter anything. View/Read only should be enough for them.

#6 Anything (i.e purchase order, leave form, cash voucher) that you submit/pass to batak-batak sekalian. Pleaseeee create your own logsheet, and ask them to sign! Nanti ujung-ujung cakap "You never submit/pass anything to me" = You die.



#7 Don't be too smart/independent. Even kau tau buat benda tu. Coz at the end, it will become your permanent job.


--


Bye! Credit to Him


Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

AKU ADALAH LELAKI

"ahh. aku bukan perempuan, aku bukan perempuan". itulah ayat yang selalu bermain difikiran aku waktu di sekolah rendah dahulu. sesungguhnya aku tak mahu jadi perempuan. aku mahu jadi lelaki. 


jadi lelaki baru ohsemm. jadi perempuan tak ohsemm. itulah pegangan hidup aku.


waktu itu aku gemar memakai t-shirt dan seluar berbanding baju kurung. apatah lagi dress. dan aku rasa lebih ohsem bila pakai topi. boleh sorokkan rambut dalam topi. yaa, barulah nampak kejantanannya di situ. dan tak lupa, aku selalu jalan kengkang. tak pernah reti nak kepit.




suatu hari, ayah hadiahkan aku sebuah basikal sebab aku berjaya dapat keputusan peperiksaan yang cemerlang gemilang dan terbilang. aku melonjak gembira. basikal itu memang power. macam basikal budak lelaki. tinggi dan bergaya. tapi apakan daya, beberapa hari selepas itu, ayah tambahkan bakul pada basikal itu. ahh terus jadi tak power.




aku fikir, bila aku jadi lelaki, emak tak akan suruh aku buat kerja rumah. kakak akan lipatkan baju aku, kemaskan bilik, dan bla bla bla. ayat yang paling aku mahukan ialah "abang, mari turun makan". aku tak mahu ayat "angah, meh sini tolong mak kupas bawang". tsk.




aku mahu melepak ditembok mahupun di mall sambil mengurat anak anak dara pingitan di situ. aku mahu buat buku koleksi no talipon. 




aku mahu pulang lewat setiap hari. aku mahu main futsal, merempit, shuffling. ahh, jantan sungguh.




tapi kamu semua tahu, itu hanya lah mimpi yang tak mungkin jadi realiti. sewaktu aku tingkatan 1, aku dimasukkan ke sebuah sekolah yang agak baik budi pekertinya. sejak dari itu, aku mulai rasa bersyukur dilahirkan sebagai perempuan.




jangan tanya kenapa.




Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

14 May 2012

MEMBER GLITTERATI : NUFFNANG

hai semua...assalmualikum..~~ heheh
entry ini aku buat sebab aku nak share sedikit info yang aku baru dapat hari ni..

cerita nya begini..
Al-kisaaahhhh~~ tersebut la kisah hai kesah..ada ku kesah?? ups.
ok serius ok...mula-mula aku view page blog aku tadi...pas tuh, aku rasa macam ada sumting yang hilang la dekat page aku... aku cuba,try,test,uji,kaji refresh, mana tahu kot-kot masalah internet line kan...tapi dah refresh still sama...tahu apa menda yang hilang tuh...?


menda ni la...sebagai contoh..hehehe
Sumber"aku print screen

Minggu lepas menda ni ada...tapi skarang dah tak ada plak...ish..geram lah..~! korang tahu tak apa mende ni?? haaa..Ini lah Nuffnang Xchange ..aku tak tahu la macam mana nak explain...pndai-pndai la korang korek kat mana-mana..gih tanya pak Google..yang aku tahu benda ni bila kita update status...blogger lain boleh tengok/nampak...

jadi, kemudian, Pas tuh, sebab aku rasa tidak puas hati..Aku login ke acc Nuffnang aku..aku masukkan email and password..ketik-ketik-ketik-ketik..Dah pusing-pusing pusing...siap loooading. terus masuk rumah Nuffnang la kan?? tiba-tiba~~ terbeliak mata aku...Mak Aii~!!.korang tahu kenapa??? urm..


Menda ni la... punca
status aku dalam nuffnang
Eh, Eh Eh Eh...kenapa Member status aku dah jadi ordinary?? minggu lepas Glitterati... huaaa...kenapa jadi macam ni...~ :(( hum~~!! tak mahu kawan..~~ dengan rasa aku yang tengah bersedih...berlinangan air mata membasahi pipi..aku tanya pak google..aku taip macam-macam..dan aku dapat jawapannya...DISINI..

Dalam Blog Cik hanis tuh kata sebab aku ada dua iklan / ads... Encik Advertlets  Dan Cik Nuffnang ...ooohh...jadik...sebab tuh la Cik nuffnang tuh tak bagi aku member glitterati yaaa...?? baru aku tahu...aku tak baca betul-betul masa aku isi borang nuffnang tuh...main terjah ja isi..haha...dan..mungkin juga sebab nih lah jugak Nuffnang Xchange aku tuh tak ada...

lagi menyedihkan bila aku klik Poll aku tuh..jadik macam ni...


Kesiannya la aku...dah turun pangkat..huaahahahhaha....nangis dan ketawa sambil golek-golek..

ok...sekian lah....jadi kalau ada sesiapa yang ada problem yang sama dengan aku tuh...sama-sama lah kita setia pada Cik Nuffnang yer..

P/S : Ilmu Hari ini.~

Bila Perempuan Rasa Tidak Selamat Dalam Hubungan

Kadangkala semuanya baik.
Kadangkala semuanya biasa-biasa sahaja.
Tapi entah bagaimana, kita boleh dengar pasangan yang baik berpisah, sahabat baik berpatah arang ataupun keluarga bahagia berpecah belah. Termangu melihat perkara sedemikian rupa bagaikan adakah selama ini hanya satu persembahan semata-mata pada dunia. Biar di mata orang lain nampak gembira, padahal dalam diam, memendam duka nestapa.


loveworks

Lelaki dan perempuan.
Dua jantina berbeza dan mempunyai sifat berbeza. Jadi, sebagai seorang perempuan (wah, ini pengakuan!) - aku suka untuk menulis tentang bagaimana aku melihat perempuan sebagai ciptaan yang unik. Bukan aku kata lelaki tidak unik. Lelaki juga unik, tetapi nanti mungkin aku layak menulis tentang perempuan buat masa ini - memandangkan secara tersiratnya, aku sedang menjawab persoalan yang diajukan pada aku. Kalau kamu baca, mungkin kamu tahu yang aku menjawab pertanyaan kamu wahai gadis-gadis.


Perempuan, secara asasnya mahukan perhubungan yang selamat. Kebanyakan daripada mereka mempunyai pemikiran tipikal bahawa perempuan biasanya yang ditunggu, yang diberikan perhatian serta diperlukan. Ada suatu naluri dalam diri yang menyatakan sedemikian - bahawa, wanita perlu dijaga. Jadi, mungkin disebabkan itu, wanita paling mudah untuk rasa tidak selamat dalam perhubungan.


Cinta sebagai contohnya. Perempuan sentiasa mahukan keadaan yang tidak terjejas dalam melalui suatu perhubungan. Kalau tidak, kita boleh lihat perempuan itu bekerja keras untuk berpura-pura yang semuanya dalam keadaan baik dan menyembunyikan keadaan yang dia rasakan tidak selesa dan berunsur negatif.


Bila seorang perempuan itu merasakan bahawa dirinya tidak selamat dalam sesuatu perhubungan itu, antara yang mudah dikesan adalah dia akan mengelakkan melakukan perkara yang diperlukannya - keluar bersama, hubungan intim (jika sudah berumahtangga) dan menyalurkan ketegangan diri melalui gila buat sesuatu perkara lain - mengamuk, gila bekerja, terlampau mengambil berat, ataupun membeli belah dan sebagainya - sebagai satu laluan keluar agar dia akan melupakan tekanan rasa tidak selamat tersebut. Tetapi, dalam keadaan sedemikian juga, akibat tekanan terlampau - terlalu memikirkan sesuatu - ia akan menjejaskan kesihatan dan membawa akibat yang lebih buruk.


Ya.
Macam yang dituliskan di awal tadi - kita boleh lihat sekeliling, orang yang tidak pernah bertengkar boleh berakhir di ruang mahkamah syariah dengan menuntut penceraian, pasangan yang bahagia dan tiba-tiba dengar dimadukan dengan alasan bosan ataupun bermain kayu tiga dan sebagainya. Dalam kebanyakan kisah tersebut, kebanyakan perempuan biasanya menyimpan perasaan tidak selamat mereka, memendam rasa kurang senang - hanya untuk mengelakkan pertengkaran. Demi untuk hidup baik-baik sahaja, dalam diam, mereka sudah jadi lali, hingga hilang rasa untuk mencintai dan dicintai - hilang nilai kasih sayang dan yang tinggal mungkin perasaan kosong semata-mata.


Dan, apa jadi apabila yang negatif mengatasi yang positif?
Perasaan kurang senang melebihi rasa kasih sayang?
Cinta mati.
Kasih sayang hilang.
Bahagia berlalu pergi.


Perlu diakui bahawa mengelakkan pertengkaran itu perkara baik tetapi apabila ia dipendam hingga tertekan sehingga meletus pada suatu masa yang kurang sempurna, ia pastinya membawa kepada perkara yang lebih buruk pada penghujungnya. Mengalah juga baik, tetapi perlu ditimbal balik dengan meluahkan secara berdepan - komunikasi dua pihak untuk mengelakkan ada hati yang rabak.





Jadi, bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini?


Perempuan perlu bercakap tentang perasaan mereka tetapi awas, jangan sampai disalah ertikan. Ya, meluahkan dalam erti kata, membersihkan diri daripada perasaan kurang enak - muhasabah diri mungkin lebih tepat.
Pasangan boleh memberikan sokongan moral dengan mendengar serta menyedari bahawa, mungkin dengan pertengkaran itu, sebenarnya hanyalah cara si perempuan itu mahu diri dia didengari. Luahan dia tidak dianggap sebagai bebelan yang menyakitkan hati. Mungkin, dengan memberikan sokongan sedemikian rupa, ia akan membantu lelaki merasa lebih bebas daripada bebanan akibat terlalu memikirkan, kenapa perempuan bersikap sedemikian rupa.
Perempuan perlu memahami bahawa dengan bersikap menyimpan dan mengamuk tidak tentu hala, boleh menyebabkan lelaki rasa dikongkong dan cepat bosan. Bercakap dengan baik dapat membantu lelaki untuk lebih merasa apa yang dialami oleh perempuan sebenarnya. Dan, perlu ingat bahawa, sesetengah lelaki kurang gemar perempuan beritahu apa yang perlu mereka lakukan.

Ada pelbagai cara lain, mengikut situasi sebenarnya, tetapi ini sahaja yang aku mampu kongsi buat masa ini. Maaf, kesibukan melanda membuatkan aku cuma mampu membalas pertanyaan dengan ayat yang kurang sempurna dan mungkin pendek sahaja.


Nota Kaki :
Keadaan yang dijangka sudah muncul semula. Tegarkah untuk berkelakuan baik dan anggap semuanya baik-baik sahaja? Entahlah. Tengok keadaan dan keperluan aku rasa.


p/s : Perlu banyakkan bersabar. Benda yang baik hanya akan berlaku pada keadaan yang baik dan kalangan yang baik dan betul sahaja.

Curang

Dicurangi.
Tetapi tetap mahu bertahan di sisi.
Masih mahu memberi peluang entah sampai infiniti.
Adakah kita mampu mengekalkan kekuatan hati?
Itu soalan untuk kita renungi.


Kadangkala, betapa bersungguh kita mahukan sesuatu, kita terpaksa melepaskan sesuatu itu pergi. Betapa kita berusaha kuat mahu mempertahankan ia di sisi, ia tetap akan pergi. Kadangkala, kita harus terima bahawa, itu bukan milik kita. Bukan sesuatu yang yang kita mampu untuk tanggung di kemudian hari.


Kita setia. Kita cuba berikan segala yang kita mampu dalam satu perhubungan. Tidak kira itu adalah hubungan sesama kawan, pasangan kekasih ataupun pasangan yang kita nikahi. Di saat kita mempertahankan kesetiaan kita daripada berpaling tadah dari manusia yang kita sayangi, kita ditikam dari belakang. Kadangkala kecurangan itu bahkan ditunjukkan secara terang-terangan tanpa memikirkan apakah perasaan kita sendiri. Dan kita, sebagai manusia yang setia, akan berusaha untuk memastikan kesetiaan itu akan berbaloi dengan apa yang telah kita korbankan. Terperangkap dalam situasi sedemikian, kita masih mahu menghadapi kenyataan yang pedih dengan tabah.

Untitled

Tetapi kita harus ingat, salah satu cara untuk melangkah ke hadapan dengan tenang adalah dengan berlalu pergi dan tinggalkan perkara yang menyakitkan dan membunuh kita. Kita tidak akan menang sentiasa dalam pertarungan yang kita hadapi, itu hakikat yang kita perlu sedar. Dan dengan berlalu pergi bukan bermaksud kita kalah, tapi kita sebenarnya menyediakan ruang untuk diri sendiri hidup di peluang yang lain. Kita menyelamatkan hati kita daripada terus musnah pada tangan yang sama.



[Sumber gambar]




Dalam hidup ini, sangat berbaloi jika kita melawan untuk sesuatu yang memberikan kita kepuasan. Walaupun kita kalah, tetapi dengan melihat ke belakang, kita bangga dengan apa yang kita lalui, yang mengajar kita untuk menjadi lebih tabah, lebih kuat dalam menghadapi apa sahaja. Kadangkala kita perlu melihat apa yang kita miliki sekarang ini, pastinya lebih baik daripada apa yang kita lepaskan daripada terus melalui kesengsaraan sendiri.


Di sebalik kecurangan manusia dalam hidup kita, yang tidak pernah gagal menyakiti, membunuh setiap daripada apa yang kita pertahankan - satu kita ingat bahawa mereka tidak akan pernah berhenti. Ya, kecurangan itu satu nikmat yang hanya mereka yang mengerti betapa enaknya. Bila sekali mereka pernah curang, tidak mustahil mereka akan mengulanginya untuk kali kedua ataupun seterusnya. Adakah kita mahu bersama dengan mereka lagi? Boleh, tetapi tanya diri kita, apakah kita mampu menghadapi kesakitan itu setiap kali?


Sesetengah daripada kita memilih untuk kekal bersama.
Memilih untuk terus percaya dengan manusia yang mencurangi.
Bertahan di sebalik kesakitan yang menghiris setiap saat.
Tegar pandang ke langit agar tiada air mata yang mengalir.
Gigit bibir supaya muka kekal tidak berubah.
Sinaran mata tetap bercahaya dengan ceria.


Dan, apakah pilihan yang ada untuk kita?
Teruskan mencari kegembiraan dan kebahagiaan sendiri.


Nota Cinta : Kita boleh terus mengingati semua kenangan buruk dan menyedihkan atau tanam dan buang segalanya jauh-jauh serta mulakan hidup baru yang lebih baik. Pilihan di tangan kita sendiri.




Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

12 May 2012

Cantik Di Mata ALLAH Atau Di Mata Manusia?

Assalammualikum.~ :)
mari kita bercerita tentang cantik..cerita bagaimana untuk kelihatan cantik di hari-hari tertentu mahu pun di hari-hari-hari.


 Cantik Di Hari-Hari Biasa, Hari Tidak Berkerja
                   ** Kita duduk rumah pun mesti nak cantik. kan? cantik untuk siapa? untuk diri sendiri..ya..amoy pun..tp selalu amoy kat umah serabai jer.belum kawin lagi jadi serabai pun tak apa.ups lari tajuk..Selalu kalau pergi kerja mesti pakai make up kn? tapi bila kat umah tak ada plak pkai make up..cuba korang duduk kat depan cermin, tengok betul-betul muka korang. mesti cantik tanpa make up kan? comel gitu..telitikan tengok muka seinci demi seinci..hehe.. urm..mesti cakap "cantik juga aku ni" dalam hati..hehe. bagi yang belum berkahwin kalau tak cantik kat umah pun tak apa, yang penting bersih & kemas, kalau yang dah bersuami..cantik hari-hari itu penting untuk si suami..hehehe betul tak? amoy pun nak jadi cantik untuk bakal suami amoy..supaya dya tak carik lain.hehe


 Cantik Di Majlis Orang kahwin. (Pompuan)
                    ** Korang pernah tak pergi ke majlis kawin Orang? Majlis kawan-kawan ker? anak kawan emak ker? pernah? mesti korang pakai cantik-cantik kan?? pakai mekap tebal-tebal, tempek sini tempek sana, bagi merah pipi untuk nampak comel, pakai baju blink-blink ala-ala datin gitu. Sebenarnya untuk apa korang pakai macam 2? Supaya Dapat pakwe? hehe..or saja nak tayang-tayang? yela orang ramai kan..mesti ramai nak tengok...kan kan kan?? ngaku je la...~ Tapi Sebenarnya Tak payah la semua tuh..buang masa..hahaha..simple-simple suda..bagi natural sikit muka tuh tanpa makeup, pakai la sesimple yang boleh..pakai baju yang sesuai.akan nampak caantik juga....bila dah cantik tak makeup pun tetap cantik..pakai apa pun tetap cantik..kan?? kan?? kan?? 


 Cantik Pada Hari Perkahwinan Sendiri (Pompuan)
                    ** Cantik Di hari perkahwinan diri sendiri, siapa tak mahu cantik di hari bahagia sendirikan? biasa makeup sendiri, tapi kali ni mak andam plak yang bagi make up.. tapi Bagi gadis-gadis yang dah terlalu biasa bermakeup di hari-hari, letak foundation, pack powder blusher.. macam-macam la tempek kat muka tuh di hari perkahwinan nanti dah tak cantik dah..hahahahaha... tahu kenapa? sebab tak ada perubahan..masa dya makeup sendiri, dan masa mak andam tuh makeup dah lebih kurang sama...tak ada beza...orang biasa tengok muka kita bermakeup pun akan berkata macam tuh...tak ada perubahan..Tapi bagi yang tak biasa bermakeup, selalu jalan gi mana-mana pun natural tak pkai apa-apa,Bila di majlis perkahwinan dya sendiri dya kelihatan sangat cantik...cantik cantik cantik...orang semua puji-puji,..."eh cantik la kau ni.." dorang akan puji sebab dorang tak pernah tengok ko bermakeup la 2...selalu pucat ja muka..hahaha..teringat plak masa amoy bertunang dulu...semua orang puji amoy cantik sebab amoy bermakeup..selalu tak..hi hik..

 Cantik Dengan Memakai Baju Ketat-Ketat
                  ** cantik ker orang pakai baju ketat? nampak bentuk body?? urm.."lain orang lain pendapat..masing-masing ada cara untuk kelihatan cantik".. -pendapat amoy-  Tak pakai baju ketat pun kita tetap cantik..mana ada makhluk ALLAH yang Tak cantik..betul tak? Tapi Kalau boleh biar la pkai yang longgar tidak menampakkan susuk tubuh...pengalaman amoy la kan..dulu amoy suka pakai baju ketat..tapi bila orang lain tengok amoy, lain macam..lebih-lebih lagi lelaki..urm..tahu je la lelaki kn....paham-paham la.. Daripada 100% pemikiran dorang tuh.. ada 15% yang kuning, yang lebihnya lagi bersih.. hehe..ups soryyy...hehe.. jadi kalau boleh pakai la yang longgar yer..pakai baju kurung ker...kan?? lagi org cakap "cantik + manis"



 Cantik Di pandangan Allah
                  ** hurm..amoy tak layak lagi sebenarnya bercertia hal ni sebanarnya..sebab amoy pun belum sempurna lagi..~bagi korang cantik di mata ALLAH ni macam mana? ini pendapat amoy ea.. Kita Sebagai Perempuan ni xpayah lah berhias sangat..tak payah berlebih-lebih dalam soal kecantikkan.. pernah dengar tabarruj tak? atau ada sesiapa yang tahu..

"Tabarruj adalah perbuatan berhias atau berpakaian secara berlebih-lebihan bagi seseorang wanita sehingga menarik perhatian ramai, tetapi tanpa membuka bahagian–bahagian sulit (aurat)."

itu lah tabarruj..amoy pun baru belajar pasal ni...biarlah kita bersederhana dalam berhias.. pakaian pun penting juga.. kelihatan sopan dan untuk lebih cantik di pandangan mata ALLAH...


Penulisan Amoy

___________________________________________________________________________

ini amoy kutip dari sebuah article..

  • dengan kecantikan yang kamu miliki lebih anggun daripada mentari
  • dengan akhlak yang kamu miliki lebih harum daripada minyak kasturi
  • dengan kerendahdirian yang kamu miliki lebih tinggi daripada rembulan
  • dengan sifat keibuan yang kamu miliki lebih menyegarkan daripada hujan
oleh karena itu,

  • peliharalah kecantikanmu dengan iman
  • peliharalah kecantikanmu dengan sikap nriman
  • peliharalah kesucian dirimu dengan hijab
maka dari pada itu,

  • jadikanlah taqwa itu bak pakaian bathinmu, niscaya kamu akan menjadi wanita tercantik di dunia, meskipun pakaian lahirmu lusuh dan kusam
  • jadikanlaah rasa malu sebagai baju kurungmu, niscaya kamu akan menjadi wanita yang paling anggun di dunia
  • hindarilah pola hidup yang dilakukan oleh wanita-wanita fasik, yang suka memperlihatkan daya tariknya untuk menarik lawan jenismu, dan menjadikan tubuhnya sebagai barang tontonan atau kenikmatan kaum pria belaka, tanpa mengindahkan norma-norma kesusilaan dan hukum syari’at agama

______________________________________________________________________

Nota Cinta : walaupun dirimu tidak cantik dimata manusia,cukuplah sekadar cantik dihadapan ALLAH

AKU TAK HITAM DAN TAK PUTIH.


waktu aku masih di zaman hingusan, perkataan hitam manis selalu diperkatakan oleh orang sekeliling aku. terutamanya emak. asal nampak orang itu berkulit gelap, emak akan kata itu sebagai hitam manis.






tapi aku tidak suka dengan pujian hitam manis itu sendiri. aku tak fikir hitam itu manis. cincau tak manis pun. jadi disebabkan itu aku mula menyelak Kamus Pelajar Dewan Bahasa dan Pustaka cetakan kesebelas milik ayah aku, muka surat 250.




setelah puas mengkaji dan meneliti tentang maksud maksud sebenar hitam, aku pun dengan berani menyuarakan sebarang dua pendapat kepada emak.












waktu ini aku  masih tak tahu yang "hitam itu menawan"..




Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

CABARAN KETIKA MENONTON FILEM DI PANGGUNG WAYANG.

pertama, menahan diri dari menutup mulut pengulas filem yang tak bertauliah dengan kotak popcorn.




kedua, menahan diri dari memijak telefon yang tidak dimatikan.



ketiga, menahan diri dari menerajang muka mamat mamat yang sedang mencarik juduh.



keempat, menahan diri dari menonton filem lucah lakonan pelakon baru.



Oh ya, jangan lupa juga jauhkan diri dari kawan yang suka gelak sambil tepuk peha orang. mau lebam woi !




Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.

MENCUBA UNTUK JADI MANIS.












Tolong Tekan Untuk Amoy Text Di Bawah Ni K.. hehe
_________________________________________________________________

Yuna Di Atas Bintang
Life Story
_________________________________________________________________

dah??ok...tq.