Pages

10 August 2012

Orang Semenajung Kutuk Orang Sabah


BIKIN PANASSSSSSSSSSSSSSSSSSS~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!

assalammualikum.. salam jumaat.. selamat pagi..
hai korang.. korang tahu x skrg ni ada isu hanggat kat fb,..
pasal dak pompuan yang seronok kutuk2 orang sabah ni..and ada lagi yang seangkatan ngan budak ni...

jom tengok pic ni..











isshhh...~~ sabar saja la...... aku sebagai penduduk sabah..sangat sangat sakit hati... x tau la apa sebab dorang buat mcm ni kan.. apa yang buat dorang ni x puas hati dgn orang sabah.... ish-ish..(geleng pala)

JAWAPAN :::
Shopping Mall- KK plaza
Location : bandaraya Kota Kinabalu




Kota Kinabalu Waterfront
location : bandaraya kota kinabalu




Kota Kinabalu Waterfront
Location : Bandaraya Kota Kinabalu



Shopping Mall- Suria Sabah
Location : Bandaraya Kota Kinabalu

Shopping Mall - One Borneo Hyper Mall
Location : 5 Minute From Bandaraya Kota Kinabalu

Shopping Mall - One Borneo Hyper Mall
Location : 5 Minute From Bandaraya Kota Kinabalu 


Shopping Mall - City Mall
Location : 5 Minute From Bandaraya Kota Kinabalu 

Kota Kinabalu International Airport
Location : Less than 10 Minute from Bandaraya Kota Kinabalu

Masjid Bandaraya Kota Kinabalu View

Sutera Harbour Resort - Less Then 10 minute From Bandaraya Kota Kinabalu

Kota Kinabalu From Ocean View.

jangan kata kn mcD, Pizaa hut, Sugar Ban, Old Town, Secret Recipe, Big Apple, ko cari jak... kompom ada..ko ingat orang sabah ni ketinggalan zaman??? kat sabah ni tak heran la... budak2 umur 3 tahun pun dah tahu main facebook, dah pndai main tagged, online game...huh.~!


ADA APA DENGAN SABAH?

Q : Kenapa Sabah tiada LRT?

A : Sebab kalau dipasang LRT nda juga diguna sebab orang Sabah kurang2 pakai Viva, mana ada pakai motor apa lagi mau naik LRT. nda percaya kamu boleh tengok di traffic light, boleh dikira berapa biji ja motor. :)


Q : Kenapa Sabah tiada shopping complex power-power macam 1Utama, Sunway Pyramyd,Times Square?

A : Sebab orang yang melancong pergi Sabah bukan mau tengok bangunan, durang mau tengok orang utan, mau tengok penyu, mau tengok hutan simpan, mau panjat gunung dan lain-lain lagi. kalau mau tengok bangunan bagus durang nda payah melancong, di negara durang lagi tinggi-tinggi lagi power-power shopping complex. :)

Q : Betulkah orang Sabah tinggal di pokok?

A : BETUL! tapi yang tu bukan orang, itu orang utan. bulu orang utan coklat jingga perang, bulu manusia warna hitam. kena tahu beza tu, jangan jadi bangang. :)

Q : Sabah tiada highway? Oh My God! mesti jalan jammed.

A : Baguslah ba tiada highway. NO HIGHWAY NO TOL ! nda la kami membazir duit mau bayar duit semata-mata mau limpas jalan. duit TOL pergi kerja RM1.20, pulang kerja pun RM1.20. cuba kamu kumpul-kumpul dalam masa 1 bulan, dapatlah RM72. RM72 boleh sudah bayar Astro. Kalau teda astro buli bikin setel benda lain. Ada highway di sana pun ada juga jammed? Sia-sialah kamu bayar duit TOL. Now who's smart?? :)

Q : Dengar-dengar di Sabah selalu blackout. REALLY??

A : Ya.. kami nda jakun mau sambut EARTH HOUR setiap 31 Mac, sebab kadang-kadang selalu blackout kan. baguslah juga begitu, dapat mengasi jimat sikit duit kami hujung bulan. tapi kalau itu karan nda pandai hidup-hidup sampai 3 jam, itu bukan sudah mengasi jimat, tu mengasi PANAS sudah tu. :)

Q : LAST QUESTION! Apa yang bagusnya SABAH yang kamu bangga-bangga ni?

A : Di Sabah ni tiada apa-apa. KUNO bah..tiada LRT, tiada Highway LDP, Federal Highway, Terowong Smart, Jambatan Putrajaya, KLCC, KL Tower, Sunway Pyramyd, Sunway Lagoon.
tapi di Sabah ada Rumah Terbalik. cuba kamu kasi terbalik Sunway Pyramyd tu, berani ka?? :)

Kami nda bangga pun mahu ada bangunan sebab hasil koko, petroleum, sawit, getah, kayu balak dan lain-lain dari negeri ni lah yang dijadikan modal untuk membangunkan bangunan-bangunan disana.

untuk apa mau berbangga dengan kejayaan yang diciptakan hasil usaha orang lain??? think smart before u talk! ^__^ v

I ♥ SABAH bah. :)

share la ~

Sumber: Bertempiaran di Facebook.


p/s: Sabah ni nda la maju pun. Tapi kami sini bersyukur dengan apa yang ada. :D

 


11 comments:

SHAHZEE said...

x kenal maka x cinta..dont judge the book by its cover, dont judge sabah before u explore..

sy sangat teringin nak ke sabah, insyaAllah ujung tahun ni kalau tiada aral sy n family akan ke sana..bestnya

Zharif Azis said...

pulau2 and pantai2 kat sabah kan cantik2 . air jernih gila . teringin pergi sana >__<

tp hairan knapa ada yg tak suka sabah ? i think sabah is great =)

Anum said...

macam2 la zaman sekarang nie

Aanuar Jamil said...

i'm sabahan...
sabah sangat100x best apa??

Shahrizal Mohammad said...

saya dah duduk sabah 3tahun..
x puas2 lg jalan sana..
meh la turun cni...
kundasang best ooo..

AmoyCincai said...

@SHAHZEE
waahhh best nya dpt melancong... sy insyaallah thun depan akan ke tnh smnjung mlysia mahu ke cameron.. hehe

AmoyCincai said...

@Zharif Azis
thanks zharif... xtahu la knp bdk2 yg study di sabah ni.. slalu mcm ni... .. ada prob otak kot.. haha

AmoyCincai said...

@Anum
ye kak anum.. mcm2 .. dak zman skrg da x sma mcm dulu..

AmoyCincai said...

@Aanuar Jamil
ya... sabah is the great...sabah tanah air ku,tanah tumpah nya darah ku.. hee

AmoyCincai said...

@Shahrizal Mohammad
heee... round the world ya kamo.

salsabil ismail said...

Kali pertama datang thn 2001.. start Nov 11 menetap Di sabah... Pada aku duduk sini memang best... Duduk dulu baru tau.. cuma rumah je yg Mahal... Tu yg tak phm tu... Yg lain terbaekkk bah...