Pages

20 September 2013

Little Pwencess

. Assalammualaikum.!

tak jawab dosa, jawab sayang.~

wah~! agak lama jgk menyepi, ni bukan lagi besawang.. tp memang dah terabai~.

al maklum la. bz mengurus rumah tangga.~ lebih2 lg sejak dah ada orang baruuu~~~ cakap dengan gaya bibir mucung. hehe. tambahan plak, rasa malas tu sentiasa menyelubungi, malas nak menaip, malas nak bina susun ayat. khishishishi..~

sekarang ni tgh rajin sikit, sebab tu ada masa nak update belog ni.. hehe..

ok.~ itu intro..~ bebel-bebel macam mak2 dah.~  realitinya memang dah jadik mak pong..~ mcm mimpi..

let me introduce u'ols dgn litte pwencess sy.. mana tahu ada yang berkenan buat menantu.~ hahaha..

ok.. let me present to u'all my lil pwencess....


Gender : kalaw dah pwencess tu mesti la girl kn.. hehe
Baby  Nama :Batrisya Luthfiyah
D.O.B : 15 aug 2013
Time : 2.15pm


kalau lah baby lewat lahir sehari n sebulan sama befday dengan papa dia 15 sept hehe :), kalau plak lewat sehari n lewat sebulan jgk, sama befday dengan mama dia..~ hehe.. 16 sept.. ai.. nasib x sama.. kalau sama, boleh celebrate sekali befday hehe.. pakej.. :))
age : Fresh from oven :) Berat : 3.3kg

age : 1 week
age : 1 month Berat : 4.3kg

Alhamdulillah.. semuanya d permudahkan oleh Allah. dan dengan izin NYA sy bersalin secara normal..
mula mula nampak baby sy selepas kuar beberapa saat dari rahim sy sendiri, automatik hati sy kata..

" ya Allah ini ke Anak sy"

lepas tu benda pertama sy tgok adalah rambut dia... panjang n lebat. sukaaa sangat.. ;)
automatik jugak la air mata sy mengalir masa skin to skin dgn baby, yg masa tu baby masi bau bau air ketuban.. :)

sy rs seolah olah sy bermimpi.. hihi.. badan yg lemah, terus bersemangat bila tgok baby yg sy kandung selama 40 minggu 2 hari. yg sy bawa ke hulu ke hilir, kini dah ada bulat2 dpn mata, dah boleh peluk, cium2, gomol2.. hihi..  oh ya,, sy over due 2 hari.. baby bg mama dia raya lama2 hehe..

ok la.. ini jek entry kali ni.. nak buat pendek2 jek.. nanti entry akan dtg sy karang panjang2 plak.. :)

kata orang, kita xkan tahu perasaan seorang ibu bapa, sehingga la kita mempunyai anak sendiri.. true :) erm..



kucim ni nama dia bobo, kucim yg sangat aktif n manja, tapi dia lari umah sebab mungkin dia rasa dia dah x d sayang sejak ada baby dlm umah. :(


ok la bye semuaa...

"perbualan pendek dgn asben"
-
asben : apa bau air ketuban?
sy : macam bau surga. hehe (senyum kerang busuk)
 -
serius, bau dia lain dr yg lain. wangii sangat.... :)



24 May 2013

Insan Baru Dalam Dunia Baru...

Assalammualikum.

hehe~ tarik nafas panjang2 dan senyum.. :)

Alhamdulillah hari ni dah 6 Bulan 22 hari menjadi isteri kepada En.Suami .. ^_^ tak sangka kan?

macam tak terasa plak cepat sangat berlalu. n agak lama gak saya tak update blog ni.. dah bersawang mawang. (tak ada mood nak menaip n berfikir buat ayat :P)

entery lepas saya hari tu ada mention pasal "Rezeki" kan? agak2 rezeki apa tu? haha..

Di ringkas kan cerita.

Al Kisahhh.... macam ni ceritanya.. selepas genap sebulan hari perkahwinan saya dan en.suami, saya selalu sakit-sakit, macam sakit pinggang, sakit yang teramat-amat sakit, tak boleh berkipas or terkena angin, tak boleh terkena air sejuk, saya rasa sejuk sangat tapi berpeluh, then kencing tak lawas, dan tiap kali kencing tu saya selalu rasa sakit dkt buah pinggang saya, and last sekali sebelum saya pergi klinik, seperti ada nanah selepas saya buang air kecil dan sakit perut tiap tiap malam..~

so saya agak rasa sakit saya ni dah makin teruk.. dengan itu saya pun decide pergi klinik nak buat check up, mula-mula skali dorang suruh saya buang air kecik n letak dalam botol, dorang nak buat urine test. tak lama lepas tu tiba la turn saya jumpa doctor, so saya pun cerita la problem saya.. itu ini bla bla bla bla..~ haha..

Doctor tu pun tanya saya,
doc : "puan mengandung ke?"
sy : "tak, sebab sy baru ja lps bendera merah."

doctor tu anguk anguk kpla dia, datang plak assistant dya bagi result urine saya tu, and doctor tu explain kat saya, " Puan, kami suspect puan terkena jangkitan kuman, sebab tu ada nanah selepas puan buang air kecil"
saya apa lagi membulat mata saya. "KUMAN" OMG ... doc tu sambung lagi. "pihak kami akan bagi puan ubat untuk sakit puan ni" .. saya "owwww OK" saya pun cepat cepat kluar dan pegi kaunter.

kat kaunter tu dya bagi saya ubat n explain kat saya mcm mn nak makan dan pengambilan.

Gadis Kaunter : " ini ubat untuk melawaskan dan cuci air kecing, yang ini plak antibiotik, dan ini ubat tahan sakit, dan yang 1 biji ini untuk bunuh kulat, cara pemakanan ada tertulis kat kertas tu"

saya : " Bunuh kulat?? maksudnya? saya tak paham.. sebab doctor tu tak ada plak cakap pasal kulat.."

Gadis Kaunter : " kulat tu kuman puan, kami cuma bagi 1 biji sahaja sebab ini ubat terkawal."

saya : " owh paham2." then saya balik sebab dapat MC.. hehe suke suke,,

selepas 3 hari, semua nya back to normal kencing dah ok, cuma yang tak ok sakit perut. tak hilang sakitnya.
jadi atas nasihat rakan sekerja, dia nasihat kan saya untuk beli pregnent test, sebab mana tahu dah berisi kan.sebab isteri dia dulu pun selalu sakit perut masa pregnent anak sulung. tapi dalam fikiran saya, ish~tak kan la cepat sangat saya berisi.. tapi saya beli jgk. hehe..

lepas tu saya pun beli lah.. yang murah jer rm10 kat farmasi..  en.suami suru saya buat test kat umah, boleh tahu resultnya sama-sama, tapi saya degil, saya try kat tandas office hehe..~ mn la tahu kot2 negatif... bila dah dapat result..

Tadaaaa...~~ saya ada snap pic tp sy malas nak upload hehe.~  tak sampai kot 1 minit.. dah timbul dua line merah..~ macam tak percaya. UPT ni rosak kot.. hahaaaa..perasaan saya bercampur baur, gembira, sedih, macam macam lagi..hehe dah habis office hour.. masa untuk pulang..

masa otw g umah, saya kluarkan UPT tu bg tunjuk kat en.suami, dia senyum..~ "betul ka ni?" en.suami pun x pecaya.. haha...

keesokan harinya kami g klinik buat cek kat klinik, kat sana pun dpt dua line.. and that doctor said " congratulation, jadi ibu dan ayah sudah," :) saya senyum jer..doctor tu suruh saya register kat klinik kesihatan untuk Mengikuti Perkembangan saya sepanjang hamil..

So ini Lah setelah panjang lebar saya menaip entry ni..~ kesimpulannya rezeki kami awal plak.. hehe... rezeki yang tidak ternilai harganya.. anugerah terindah buat keluarga baru saya ni.. hehe :)



BamBam Tummy..dah masuk 27.1/2 weeks
due : august
berat dahulu : 43 KG
berat sekarang : 54 KG
Mak mentua kata bunting pelamin .. hehe
xdpt teka gender, En.Suami tak mau scan.. dia kata SUPRISEEEE~~ hehe..
barang baby belum beli lg.. tunggu cuti keamatan ni, nak balik g sabah, shoping kat sana. :)
macam macam nak makan tapi  makanan tu tak ada kat labuan..~ :(


ok la.. cukup la kot..~ hehe  bubuyeee~

20 February 2013

Indah Nya Menjadi Yang Halal~ #AkadNikah


.Assalammualaikum.

Intro dulu

Pic taken 1 month after our wedding

alahai..~ lama nya aku tak update blog kan...dari aku start prepare wedding smpai lah skrg.. nak genap 4 bulan kot..3 bulan ke 4 bulan.. last update 22 oct 12..~ huehu.. sebab aku tak update. erm sebab
aku xade idea.. otak masih blur.. maklum la aku  ni bukan nya penulis berkaliber mcm penulis novel. ihiks. aku tak pandai mengarang puitis, aku tak pandai bermadah berseni " eh dah ke lagu ella plak." ups.. ihiks..~~

okeyh.. mari ke isi tersirat..~! Entri kali ni agak panjang. heee ^_^

Akad Nikah Rohainah & Sariyan Shah

selepas akad nikah. saat tu susah nak gambarkan apa yang ada dalam hati, dalam perasaan, bercampur baur.. 

02 Nov 2012-Tempat : Rumah Kedua Orang tua ku.
 Di mana aku dah pun sah menjadi isteri yang halal kepada En.Sariyan Shah Bin Sarijo. 


masa ni jantung aku dup dap dup dap. terus dalam fikiran ni dah hura hara. teringat segala dosa aku yang aku buat, dosa ku yang di tanggung ibu bapa ku, dari dosa yang kecil sekecil kuman hingga lah sebesar besar gajah, dah beralih dan di tanggung oleh suami ku. dalam hati aku bersyukur kepada Allah, kerana aku di beri peluang untuk mendapat seorang lelaki/suami yang boleh menerima aku seadanya aku, dari segala segi kekurangan hingga la kelebihan yang sedikit, dan suami yang boleh aku percaya boleh membimbing aku menjadi isteri yang solehah yang boleh mendoakannya tiap2 hari, ibu yang baik dan boleh mendidik anak2 kami, dan menjadi ketua bidadari buat suami ku di akhirat kelak. InsyaaALLAH~

kami dah kawen almost 4 month, tapi aku rasa baru kemarin kami kawen. hahaks~ aku mcm tak percaya aku dah jadik isteri orang... aku tanak la upload pic aku nanges2. buruk bebenor rupa. haha..




Jadi.! secara rasmi nya Selepas Lafaz Yang kedua, akhirnya kami sah menjadi suami isteri yang sah dari segi undang2 dan agama .. " Dia gugup sebab tu dua kali lafaz.. hahaha :* "
InsyaaAllah menjadi pasangan yang bercinta setiap hari..
Tapi teringat pesanan rancangan reset minda.


"Jangan la engkau mencintai suami mu lebih dari engkau mencintai Allah, kerana jika engkau mencintai suami mu lebih dari engkau mencintai Allah, nikmat perkahwinan itu akan Allah tarik balik"

 urm .-_- 
Ayah Kandung Wali Ku Yang Sah
"Adalah saya , Juak Bin Awal, bapa kepada Haminah Binti Juak dari saat ini menyerahkan tanggungjawab, nafkah,perlindungan, keselamatan , kasih sayang, dan tanggungjawab agama islam kepada kamu Sariyan Shah Bin Sarijo . Semoga diberkati oleh Allah SWT di atas kmu, dan orang yg membawa tanggungjawab kamu dan zuriat kamu."

:) Ayat kat atas tu tak ada la di lafazkan oleh bapa aku, ayat aku sedot dari lafaz keluarga sakinah, ayat tu aku suka sebab buat aku tersentuh. Ketika ini air mata aku tak berhenti menitis.. yela sapa yang tak sedih kan kalau masa akad nikah ni, dari kecik membesar dengan ibu bapa, bila dah kawen, tup tup bertua tua bersama suami. heee

Untuk bapa -" Ba, halalkan semua makan minum aku selama kamu membesar kan aku "
 Untuk mama -"Ma, Halalkan semua makan minum aku selama kamu membesarkan aku, ampun kan segala dosa ku, maafkan aku jika aku pernah menyinggung atau berkasar bahasa dengan mu selama aku berada di bawa jagaan mu ma.~ "

Masa bersalam salaman dengan orang tua-tua ku..aku ckp tu kat dorang.. tersekat2 sura kat kerongkong..
ingat senang ke ckp benda tu semua dalam keadaan sedih.. :(

Dari Mak mertua : " Nang jaga abang baik-baik " :(
Dari Kaka Ipar : " Nang jaga C abang baik-baik k " :(
InsyaaAllah Ma, long.. amanah mama n kak long sentiasa dijaga.~

Kaka Ipar aku "Kak Long"

Semua orang sedih masa tu, aku tengok macik2 aku pun ikut nanges sama.. adik ipar aku. kecuali lelaki ja yang aku x nampak nangis ms tu..hee.. agak lama juga aku nak tenangkan perasaan aku ni... adalah dalam sejam.. luntur mekap ai.ihiksss..~ 

dah redah dah hujan lebat.

Okeyh laaa.. stakat ni la kot entry aku kali ni.. Ada Masa aku update lagi majlis resepsi kitorang n rezeki awal perkahwinan ni.~ ihiks.

_BERSAMBUNG_

*_* : Banyak yang terpaksa di ubah dari segi persediaan dan tema.~ atas sebab-sebab tertentu..nanti akan diupdate jgk.~