Pages

24 May 2013

Insan Baru Dalam Dunia Baru...

Assalammualikum.

hehe~ tarik nafas panjang2 dan senyum.. :)

Alhamdulillah hari ni dah 6 Bulan 22 hari menjadi isteri kepada En.Suami .. ^_^ tak sangka kan?

macam tak terasa plak cepat sangat berlalu. n agak lama gak saya tak update blog ni.. dah bersawang mawang. (tak ada mood nak menaip n berfikir buat ayat :P)

entery lepas saya hari tu ada mention pasal "Rezeki" kan? agak2 rezeki apa tu? haha..

Di ringkas kan cerita.

Al Kisahhh.... macam ni ceritanya.. selepas genap sebulan hari perkahwinan saya dan en.suami, saya selalu sakit-sakit, macam sakit pinggang, sakit yang teramat-amat sakit, tak boleh berkipas or terkena angin, tak boleh terkena air sejuk, saya rasa sejuk sangat tapi berpeluh, then kencing tak lawas, dan tiap kali kencing tu saya selalu rasa sakit dkt buah pinggang saya, and last sekali sebelum saya pergi klinik, seperti ada nanah selepas saya buang air kecil dan sakit perut tiap tiap malam..~

so saya agak rasa sakit saya ni dah makin teruk.. dengan itu saya pun decide pergi klinik nak buat check up, mula-mula skali dorang suruh saya buang air kecik n letak dalam botol, dorang nak buat urine test. tak lama lepas tu tiba la turn saya jumpa doctor, so saya pun cerita la problem saya.. itu ini bla bla bla bla..~ haha..

Doctor tu pun tanya saya,
doc : "puan mengandung ke?"
sy : "tak, sebab sy baru ja lps bendera merah."

doctor tu anguk anguk kpla dia, datang plak assistant dya bagi result urine saya tu, and doctor tu explain kat saya, " Puan, kami suspect puan terkena jangkitan kuman, sebab tu ada nanah selepas puan buang air kecil"
saya apa lagi membulat mata saya. "KUMAN" OMG ... doc tu sambung lagi. "pihak kami akan bagi puan ubat untuk sakit puan ni" .. saya "owwww OK" saya pun cepat cepat kluar dan pegi kaunter.

kat kaunter tu dya bagi saya ubat n explain kat saya mcm mn nak makan dan pengambilan.

Gadis Kaunter : " ini ubat untuk melawaskan dan cuci air kecing, yang ini plak antibiotik, dan ini ubat tahan sakit, dan yang 1 biji ini untuk bunuh kulat, cara pemakanan ada tertulis kat kertas tu"

saya : " Bunuh kulat?? maksudnya? saya tak paham.. sebab doctor tu tak ada plak cakap pasal kulat.."

Gadis Kaunter : " kulat tu kuman puan, kami cuma bagi 1 biji sahaja sebab ini ubat terkawal."

saya : " owh paham2." then saya balik sebab dapat MC.. hehe suke suke,,

selepas 3 hari, semua nya back to normal kencing dah ok, cuma yang tak ok sakit perut. tak hilang sakitnya.
jadi atas nasihat rakan sekerja, dia nasihat kan saya untuk beli pregnent test, sebab mana tahu dah berisi kan.sebab isteri dia dulu pun selalu sakit perut masa pregnent anak sulung. tapi dalam fikiran saya, ish~tak kan la cepat sangat saya berisi.. tapi saya beli jgk. hehe..

lepas tu saya pun beli lah.. yang murah jer rm10 kat farmasi..  en.suami suru saya buat test kat umah, boleh tahu resultnya sama-sama, tapi saya degil, saya try kat tandas office hehe..~ mn la tahu kot2 negatif... bila dah dapat result..

Tadaaaa...~~ saya ada snap pic tp sy malas nak upload hehe.~  tak sampai kot 1 minit.. dah timbul dua line merah..~ macam tak percaya. UPT ni rosak kot.. hahaaaa..perasaan saya bercampur baur, gembira, sedih, macam macam lagi..hehe dah habis office hour.. masa untuk pulang..

masa otw g umah, saya kluarkan UPT tu bg tunjuk kat en.suami, dia senyum..~ "betul ka ni?" en.suami pun x pecaya.. haha...

keesokan harinya kami g klinik buat cek kat klinik, kat sana pun dpt dua line.. and that doctor said " congratulation, jadi ibu dan ayah sudah," :) saya senyum jer..doctor tu suruh saya register kat klinik kesihatan untuk Mengikuti Perkembangan saya sepanjang hamil..

So ini Lah setelah panjang lebar saya menaip entry ni..~ kesimpulannya rezeki kami awal plak.. hehe... rezeki yang tidak ternilai harganya.. anugerah terindah buat keluarga baru saya ni.. hehe :)



BamBam Tummy..dah masuk 27.1/2 weeks
due : august
berat dahulu : 43 KG
berat sekarang : 54 KG
Mak mentua kata bunting pelamin .. hehe
xdpt teka gender, En.Suami tak mau scan.. dia kata SUPRISEEEE~~ hehe..
barang baby belum beli lg.. tunggu cuti keamatan ni, nak balik g sabah, shoping kat sana. :)
macam macam nak makan tapi  makanan tu tak ada kat labuan..~ :(


ok la.. cukup la kot..~ hehe  bubuyeee~